навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Лайфстайл

Как да почиствате правилно дървените столове

2024-03-21 0

Как да почиствате правилно дървените столове

Столовете са сред най-използваните мебели във всеки дом и имат нужда от почистване поне два пъти в годината, за да изглеждат добре и да носят нужния комфорт. Но как да почистите столовете от масивно дърво? Ето някои трикове, които професионалистите знаят.

Потърсете подходящ препарат

Дървото, както и лаковата повърхност, могат лесно да се увредят от агресивни почистващи препарати. Затова не е добра идея да използвате универсални или абразивни препарати. Избирайте винаги специални препарати за почистване на дърво, за предпочитане такива, които не образуват пяна. 

Всъщност най-добрите препарати за почистване на дървени столове са на маслена основа. Те едновременно почистват и импрегнират повърхностите, за да им дадат блясък и дълготрайна защита. Най-често тези препарати са с минерални масла, но може да срещнете и варианти с растителни масла. Понякога може да съдържат минерален спирт като нежна почистваща съставка.

Използвайте кърпа без мъхчета

Колкото и добре да е загладено, масивното дърво винаги има незабележими и трудни за усещане пори. Лесно ще разберете къде са, ако използвате за почистване кърпа с власинки – те ще се приклещят и ще останат в порите. За препоръчване е да изберете кърпа от микрофибър или друга подобна материя, от която не могат да се извлекат мъхчета.


Почистване в няколко прости стъпки

Ето колко лесно е да почистите вашите дървени столове, след като сте се подготвили добре:

  • Премахнете старателно натрупаната прах с помощта на суха кърпа, пухче за прах или прахосмукачка с малка четка. Не е нужно да натискате – просто избършете, за да не напъхате частиците прах в дървото при основното почистване.
  • Нанесете от препарата върху кърпата. Никога не пръскайте и не поливайте от препарата директно върху повърхността на стола – дървото бързо попива течности и така може да оставите неприятно петно. Кърпата ще го разнася равномерно и безопасно.
  • Не търкайте повърхностите в кръг, а плъзгайте кърпата в една линия от край до край на седалката, крака или облегалката на стола. За предпочитане е да се движите по естествените линии на влакната на дървото, а не напряко по тях. След като избършете всичко, върнете се и повторете отначало.
  • Оставете стола за 10 до 20 минути (вижте указанията на препарата). През това време може да се заемете със следващите столове.
  • Избършете останалия препарат с чиста, суха кърпа. Това е особено важно за препарати на маслена основа.
  • Оставете стола да изсъхне още 10-20 минути. 
  • За да запечатате и защитите, нанесете слой специално масло за дърво.
 
за 55%  против 45%  113 гласували
принтирай блогове добави в любимиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума