навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Лайфстайл

Изложба на #ПромениКартинката на Моста на влюбените разказва за мащаба на сериозния проблем с неправилно изхвърлените фасове

2024-04-01 0

Изложба на #ПромениКартинката на Моста на влюбените разказва за мащаба на сериозния проблем с неправилно изхвърлените фасове

Информационната кампания #ПромениКартинката с наситена програма от инициативи през годината, с които цели да провокира отговорно потребителско поведение


Всяка секунда по света десетки хиляди фасове се изхвърлят неправилно и замърсяват околната среда. Въпреки малкия си размер, цигарените филтри са един от най-големите замърсители в градовете и в природата. За да алармира за фактите и да очертае мащаба на сериозния проблем, кампанията на "Филип Морис България" #ПромениКартинката,  съвместно с вестник "Стандарт", представя информационна изложба на една от най-ключовите локации в София – Моста на влюбените. 

Там, от 29-ти март до 7-ми април  минувачите ще могат да намерят отговор на въпроси като: от какво е направен цигареният филтър, защо неговото разграждане в околната среда може да отнеме до 15 години, колко хиляди цигарени фасове се изхвърлят неправилно в околната среда само за 1 секунда и други. Изложбата се осъществява в партньорство  с вестник "Стандарт" и със съдействието на Столична община.

"Това е нашата четвърта по ред информационна изложба на #ПромениКартинката в столицата и изключително се вълнуваме, че и този път провокативните визии ще привлекат погледите на минувачите на тази ключова за града ни локация. Моста на влюбените разкрива гледки към Витоша и НДК и е своеобразно олицетворение на динамиката на града. Тази локация комуникира перфектно нашето най-ключово послание, а именно - важността да бъдем информирани, да се стараем да опазим градовете и парковете ни чисти от замърсяване с цигарени филтри и други отпадъци и да осъзнаем какво оставяме след себе си в природата и в градската среда", споделя Диляна Якова, мениджър "Регулации и устойчиво развитие" във Филип Морис България.

От старта си през лятото на 2021 година информационната кампания #ПромениКартинката  привлича вниманието на обществото с многообразие от проекти и колаборации. Сред тях са ежегодни доброволчески почиствания на ключови локации в страната, "пътуваща изложба" с информационни панa, която посещава малки и големи градове, за да сподели фактите за проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени фасове, видео проект в колаборация с талантливите студенти от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и партньорство с някои от най-значимите арт, музикални и културни събития в страната. 

И през тази година наситената програма от активности на #ПромениКартинката цели да изгради мост между социално  значимата тема и екосъзнанието на потребителите, като провокира отговорното им поведение. 


Информационни изложби в страната

Старта на пътуващата изложба с информационни пана в страната бе даден през март в Благоевград, а след настоящата инсталация на емблематичната локация в София, следващите "спирки" са в Хасково през април в партньорство с вестник "Марица", завръщане в София пред Народен театър "Иван Вазов" през май,  както и планирани активности в Търговище през юни и емблематичният Созопол през август.

Атрактивните визии на кампанията ще могат да се видят и тази година по българските черноморски плажове – над 100 пана на близо 50 плажа на спасителни постове и съблекални ще карат плажуващите да се замислят, дали мястото на фасовете е в пясъка около тях.


Арт колаборации

Успешното партньорство между #ПромениКартинката и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" продължава за трета поредна година като през май месец ще бъде представена нова серия от видеа, вдъхновени от посланията на кампанията, създадени от второкурсници като част от обучителен модул "Социална реклама". Колаборацията между талантите на Националната академия за театрално и филмово изкуство е сред активностите на кампанията с най-широк отзвук. 


Културни и арт събития 

С абсолютната увереност, че изкуството е универсален език, способен да преодолява предразсъдъците и да насърчава към стъпки за по-добро утре, #ПромениКартинката за поредна година ще обедини сили с някои от най-вълнуващите културни и арт събития в страната. В календара от събития на кампанията влизат партньорства с джаз фестивалите A to Jazz в София и Банско джаз фест, OPEN BUZLUDZA 2024 , "Варуша Юг" във Велико Търново, Фестивал "Бедечка" в Стара Загора, фестивалът за книги и изкуство Musagena New Vibes Festival, "Реките на София", "Аполония" в Созопол, Международният филмов фестивал в Бургас, кино-литературният фестивал Cinelibri и други.


Доброволчески почиствания

С убеждението, че всеки един от нас може да въздейства в положителна посока на средата, #ПромениКартинката организира серия от доброволчески почиствания, в които се включват десетки съмишленици и партньори на кампанията. Доброволческите почиствания през тази година са вдъхновени от Световния ден по почистването на околната среда (World Cleanup Day), които ще се състоят в в София и Пловдив.

за 53%  против 47%  91 гласували
принтирай блогове добави в любимиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума