навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Бизнес

Националната банка за развитие е готова да участва в енергийния преход на страната

2024-04-16 0

Националната банка за развитие е готова да участва в енергийния преход на страната

Кредити за 2,6 млрд. лв. ще бъдат гарантирани по програмата Invest EU, чийто прилагащ партньор в България е ББР


Българска банка за развитие (ББР) е готова да се включи с инвестиции в енергийния преход на страната. Това заяви Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на ББР, по време на форума "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Европейския икономически и социален комитет. 

Като прилагащ партньор на европейската програма Invest EU до края на годината ББР предстои да стартира нови гаранционни продукти през търговските банки в страната, насочени към постигане на целите за въглеродна неутралност.

Общият обем от кредити, от който ще може да се възползва бизнесът, ще е в размер на 2,6 млрд. лева. 60% от тях ще са изцяло за инвестиции в сферата климата и околната среда. Ще могат да бъдат финансирани както изграждането на ВЕИ съоръжения, така и строежът на нови енергийно ефективни сгради, зелени покриви и фасади, устройства за интелигентен контрол и управление и мн. други.

ББР продължава да реализира инструменти в помощ на бизнеса по отношение на неговата устойчивост и внедряването на иновации. Банката е готова да разшири мерките за производство на енергия от ВЕИ с инвестиции във водна, геотермална и биоенергия, уточни Арабаджиев. 

 
за 54%  против 46%  82 гласували
принтирай блогове добави в любимиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума