навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Бизнес

Публичните финанси на България губят 3 млрд. лева годишно заради недекларираната заетост

2024-06-19 0

Публичните финанси на България губят 3 млрд. лева годишно заради недекларираната заетост

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Това заяви изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов по време на Информационната сесия на Европейския орган по труда на тема "Информираността на работодателите - път за предотвратяване на недекларирания труд".

Събитието, което е по инициатива на Европейския орган по труда и организирано от ИА "Главна инспекция по труда", бе открито от зам-министъра на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Участие взеха представителите на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), ИА "Главна инспекция по труда", социалните партньори и други заинтересовани страни.

Според оценките на работодателите и заетите лица от последното проучване на АИКБ за изчисляване на композитния индекс "Икономика на светло" и под- индекса "Заетост на светло" типичните проявления на недекларирана заетост са работа без трудов договор, работа на договор с фиктивни клаузи, както и прикрити трудови договори. А най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство.

"Повече от 20 години основен приоритет за АИКБ е намаляване на сивата икономика и недекларираната заетост. Разработихме различни инструменти и практики, чрез които да намалим нивата им и негативното им въздействие върху стремежа към едно устойчиво икономическо развитие на България. Най-големият проблем за българските предприятия е нелоялната конкуренция и конкурентните предимства, които си осигуряват некоректните работодатели. За работниците основен проблем при участие в недекларирана заетост е нарушаването на социалните и трудовите им права.", допълни изпълнителният директор на АИКБ.

По думите му данните от проучванията на Асоциацията показват, че е налице трайна тенденция за изсветляване на икономиката, като за последните 13 години тя е достигнала ниво от стойност 63,35 пункта от 100 до 78,58 пункта от 100 през 2022 г. 

Добрин Иванов добави, че делът на сивата икономика в България е все още висок на фона на северните страни от ЕС, но се доближава до средните нива на сива икономика в южните страни на ЕС.

За АИКБ в средносрочен и дългосрочен план са необходими множество реформи, които ще изсветлят българската икономика. Спешна нужда от реформа имат съдебната система, пенсионната система, здравеопазването, вътрешна сигурност и отбрана, държавно управление, реформи за повишаване на ефективността и ефикасността на публичните разходи. Необходимо е намаляване на административните тежести за бизнеса и опростяване определянето и заплащането на данъци.

за 56%  против 44%  34 гласували
принтирай блогове добави в любимиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума