Конституция | Правилници |
Кодекси | Правилници по прилагане |
Наредби | Последен брой на ДВ |
Закони |
НАРЕДБА ЗА НОРМИТЕ ЗА ВОДОПОТРЕБЛЕНИЕ
Обн. ДВ. бр.103 от 27 Декември 2016г.
Допълнителни разпоредби
Заключителни разпоредби
Брутни напоителни норми на полски култури, трайни насаждения и етеричномаслени култури за средно суха година при гравитачно напояване, изчислени в куб.м на декар за година
| |||||||
№ по ред |
Култура |
Агроклиматична група | |||||
I |
II |
III |
IV |
V |
VI | ||
Зърнено-житни | |||||||
1. |
Пшеница |
180 |
180 |
150 |
170 |
110 |
100 |
2. |
Ечемик |
180 |
140 |
110 |
120 |
100 |
100 |
3. |
Други зърнено-житни (ръж, овес, тритикале, сорго и др.) |
180 |
160 |
130 |
150 |
100 |
100 |
4. |
Царевица за зърно |
530 |
450 |
400 |
380 |
320 |
190 |
5. |
Ориз |
- |
2400 |
- |
- |
- |
- |
Зърнено-бобови | |||||||
6. |
Соя |
- |
380 |
350 |
340 |
- |
- |
7. |
Фасул за зърно |
- |
110 |
110 |
120 |
- |
- |
8. |
Други зърнено-бобови (грах, леща, нахут) |
- |
110 |
110 |
120 |
- |
- |
Маслодайни | |||||||
9. |
Слънчоглед |
- |
230 |
230 |
220 |
- |
- |
10. |
Рапица |
230 |
170 |
170 |
150 |
160 |
- |
Кореноплодни и клубеноплодни | |||||||
11. |
Захарно и кръмно цвекло |
560 |
520 |
450 |
420 |
350 |
190 |
12. |
Ранни картофи |
120 |
180 |
170 |
- |
- |
- |
13. |
Средно ранни картофи |
- |
- |
330 |
320 |
280 |
130 |
Технически култури | |||||||
14. |
Памук |
- |
290 |
280 |
- |
- |
- |
15. |
Тютюн дребнолистен |
360 |
300 |
290 |
250 |
210 |
- |
16. |
Тютюн едролистен |
510 |
470 |
430 |
420 |
- |
- |
17. |
Хмел |
- |
- |
400 |
260 |
260 |
190 |
18. |
Други технически (лен, коноп, фъстъци и др.) |
360 |
300 |
290 |
250 |
210 |
- |
Фуражни култури | |||||||
19. |
Царевица ІІ култура |
520 |
430 |
360 |
340 |
- |
- |
20. |
Фуражни смески ІІ култура |
480 |
410 |
360 |
340 |
- |
- |
21. |
Нова люцерна есенен посев |
170 |
110 |
110 |
110 |
120 |
120 |
22. |
Люцерна и детелина стара |
620 |
520 |
470 |
470 |
350 |
190 |
23. |
Зимни предкултури |
90 |
100 |
100 |
100 |
100 |
- |
24. |
Други фуражни и смесени бобово-житни |
540 |
460 |
400 |
390 |
350 |
190 |
25. |
Лозя |
380 |
290 |
290 |
290 |
- |
- |
Ягодоплодни | |||||||
26. |
Ягоди |
810 |
670 |
600 |
510 |
- |
- |
27. |
Малини |
- |
- |
- |
670 |
- |
- |
Овощни култури | |||||||
28. |
Ябълка |
650 |
570 |
530 |
460 |
390 |
|
29. |
Круша |
650 |
570 |
510 |
450 |
390 |
- |
30. |
Праскова и нектарина |
560 |
500 |
470 |
430 |
- |
- |
31. |
Ябълка суперинтензивна |
680 |
560 |
510 |
450 |
370 |
- |
32. |
Круша суперинтензивна |
660 |
550 |
500 |
440 |
350 |
- |
33. |
Други овощни (сливи и джанки, кайсии и зарзали, череши и вишни и др. ) |
640 |
550 |
510 |
450 |
380 |
- |
Етеричномаслени | |||||||
34. |
Роза |
- |
490 |
420 |
310 |
- |
- |
35. |
Мента |
- |
- |
530 |
440 |
- |
- |
36. |
Други етеричномаслени и лекарствени (лавандула, кориандър и др.) |
- |
490 |
480 |
380 |
- |
- |
Брутни напоителни норми на полски култури, трайни насаждения и етеричномаслени култури за средно суха година при дъждуване, изчислени в куб.м на декар за година
| |||||||
№ по ред |
Култура |
Агроклиматична група | |||||
I |
II |
III |
IV |
V |
VI | ||
Зърнено-житни | |||||||
1. |
Пшеница |
150 |
160 |
140 |
140 |
100 |
80 |
2. |
Ечемик |
150 |
120 |
90 |
100 |
90 |
90 |
3. |
Други зърнено-житни (ръж, овес, тритикале, сорго и др.) |
150 |
140 |
130 |
120 |
100 |
90 |
4. |
Царевица за зърно |
450 |
380 |
340 |
330 |
280 |
170 |
5. |
Ориз |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Зърнено-бобови | |||||||
6. |
Соя |
- |
320 |
300 |
290 |
- |
- |
7. |
Фасул за зърно |
- |
90 |
100 |
110 |
- |
- |
8. |
Други зърнено-бобови (грах, леща, нахут и др.) |
- |
90 |
100 |
110 |
- |
- |
Маслодайни култури | |||||||
9. |
Слънчоглед |
- |
200 |
200 |
190 |
- |
- |
10. |
Рапица |
200 |
140 |
140 |
130 |
130 |
- |
Кореноплодни и клубеноплодни | |||||||
11. |
Захарно и кръмно цвекло |
480 |
450 |
390 |
360 |
300 |
170 |
12. |
Ранни картофи |
100 |
150 |
150 |
- |
- |
- |
13. |
Средно ранни картофи |
- |
- |
280 |
270 |
240 |
110 |
Технически култури | |||||||
14. |
Памук |
- |
250 |
240 |
- |
- |
- |
15. |
Тютюн дребнолистен |
310 |
260 |
250 |
220 |
180 |
- |
16. |
Тютюн едролистен |
440 |
410 |
370 |
360 |
- |
- |
17. |
Хмел |
- |
- |
340 |
220 |
220 |
170 |
18. |
Други технически (лен, коноп, фъстъци и др.) |
310 |
260 |
250 |
220 |
180 |
- |
Фуражни култури | |||||||
19. |
Царевица ІІ култура |
450 |
370 |
310 |
300 |
- |
- |
20. |
Фуражни смески II култура |
420 |
350 |
310 |
300 |
- |
- |
21. |
Нова люцерна есенен посев |
140 |
100 |
100 |
100 |
100 |
100 |
22. |
Люцерна и детелина стара |
530 |
440 |
400 |
400 |
300 |
170 |
23. |
Зимни предкултури |
80 |
80 |
80 |
80 |
80 |
- |
24. |
Други фуражни и смесени бобово-житни |
470 |
390 |
340 |
340 |
300 |
170 |
25. |
Лозя |
320 |
250 |
250 |
250 |
- |
- |
Ягодоплодни | |||||||
26. |
Ягоди |
690 |
570 |
510 |
440 |
- |
- |
27. |
Малини |
- |
- |
- |
580 |
- |
- |
Овощни култури | |||||||
28. |
Ябълка |
560 |
490 |
460 |
390 |
- |
- |
29. |
Круша |
560 |
490 |
440 |
390 |
330 |
- |
30. |
Праскова и нектарина |
480 |
430 |
410 |
370 |
- |
- |
31. |
Ябълка суперинтензивна |
590 |
480 |
440 |
490 |
320 |
- |
32. |
Круша суперинтензивна |
570 |
470 |
430 |
380 |
300 |
- |
33. |
Други овощни (сливи и джанки, кайсии и зарзали, череши и вишни и др.) |
560 |
480 |
440 |
410 |
320 |
- |
Етеричномаслени | |||||||
34. |
Роза |
- |
420 |
360 |
270 |
- |
- |
35. |
Мента |
- |
- |
460 |
380 |
- |
- |
36. |
Други етеричномаслени и лекарствени (лавандула, кориандър и др.) |
- |
420 |
420 |
330 |
- |
- |
Брутни напоителни норми на полски култури, трайни насаждения и етеричномаслени култури за средно суха година при капково напояване, изчислени в куб.м на декар за година
| |||||||
№ по ред |
Култура |
Агроклиматична група | |||||
I |
ІІ |
ІІІ |
ІV |
V |
VI | ||
Зърнено-житни | |||||||
1. |
Пшеница |
55 |
55 |
45 |
55 |
35 |
30 |
2. |
Ечемик |
55 |
40 |
35 |
35 |
30 |
30 |
3. |
Други зърнено-житни (ръж, овес, тритикале, сорго и др.) |
55 |
50 |
40 |
45 |
35 |
30 |
4. |
Царевица за зърно |
160 |
135 |
120 |
115 |
95 |
60 |
5. |
Ориз |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Зърнено-бобови | |||||||
6. |
Соя |
- |
115 |
105 |
100 |
- |
- |
7. |
Фасул за зърно |
- |
35 |
35 |
40 |
- |
- |
8. |
Други зърнено-бобови (грах, леща, нахут) |
- |
35 |
35 |
40 |
- |
- |
Маслодайни култури | |||||||
9. |
Слънчоглед |
- |
70 |
70 |
65 |
- |
- |
10. |
Рапица |
70 |
50 |
50 |
45 |
- |
- |
Кореноплодни и клубеноплодни | |||||||
11. |
Захарно и кръмно цвекло |
170 |
155 |
135 |
130 |
105 |
60 |
12. |
Ранни картофи |
40 |
55 |
55 |
- |
- |
- |
13. |
Средно ранни картофи |
- |
- |
100 |
95 |
85 |
40 |
Технически култури | |||||||
14. |
Памук |
- |
90 |
85 |
- |
- |
- |
15. |
Тютюн дребнолистен |
110 |
90 |
85 |
75 |
65 |
- |
16. |
Тютюн едролистен |
155 |
145 |
130 |
125 |
- |
- |
17. |
Хмел |
- |
- |
120 |
80 |
80 |
60 |
18. |
Други технически (лен, коноп, фъстъци и др.) |
110 |
90 |
85 |
75 |
65 |
- |
Фуражни култури | |||||||
19. |
Царевица ІІ култура |
160 |
130 |
110 |
105 |
- |
- |
20. |
Фуражни смески ІІ култура |
145 |
125 |
110 |
100 |
- |
- |
21. |
Нова люцерна есенен посев |
50 |
35 |
35 |
35 |
35 |
35 |
22. |
Люцерна и детелина стара |
185 |
155 |
140 |
140 |
105 |
60 |
23. |
Зимни предкултури |
30 |
30 |
30 |
30 |
30 |
- |
24. |
Други фуражни и смесени бобово-житни |
165 |
140 |
120 |
115 |
105 |
60 |
25. |
Лозя |
115 |
90 |
90 |
90 |
- |
- |
Ягодоплодни | |||||||
26. |
Ягоди |
245 |
200 |
180 |
155 |
- |
- |
27. |
Малини |
- |
- |
- |
200 |
- |
- |
Овощни култури | |||||||
28. |
Ябълка |
195 |
175 |
160 |
140 |
115 |
- |
29. |
Круша |
195 |
175 |
155 |
135 |
115 |
- |
30. |
Праскова и нектарини |
170 |
150 |
145 |
130 |
- |
- |
31. |
Ябълка суперинтензивна |
210 |
165 |
155 |
135 |
115 |
- |
32. |
Круша суперинтензивна |
200 |
165 |
150 |
135 |
105 |
- |
33. |
Други овощни (сливи и джанки, кайсии и зарзали, череши и вишни и др.) |
195 |
170 |
155 |
135 |
115 |
- |
Етеричномаслени | |||||||
34. |
Роза |
- |
150 |
125 |
95 |
- |
- |
35. |
Мента |
- |
- |
160 |
130 |
- |
- |
36. |
Други етеричномаслени и лекарствени (лавандула, кориандър и др.) |
- |
150 |
145 |
115 |
- |
- |
Брутни напоителни норми на зеленчуци за много суха година при гравитачно напояване, изчислени в куб.м на декар за година
| |||||||
№ по ред |
Култура |
Агроклиматична група | |||||
I |
И |
III |
IV |
V |
VI | ||
1. |
Ранни домати |
490 |
510 |
500 |
- |
- |
- |
2. |
Средно ранни домати |
780 |
710 |
660 |
620 |
- |
- |
3. |
Късни домати |
760 |
670 |
- |
- |
- |
- |
4. |
Пипер зелен и червен |
790 |
740 |
690 |
660 |
- |
- |
5. |
Късно зеле |
520 |
520 |
520 |
480 |
410 |
310 |
6. |
Други зеленчуци |
670 |
630 |
600 |
590 |
410 |
310 |
Брутни напоителни норми на зеленчуци за много суха година при дъждуване, изчислени в куб.м на декар за година
| |||||||
№ по ред |
Култура |
Агроклиматична група | |||||
I |
II |
III |
IV |
V |
VI | ||
1. |
Ранни домати |
420 |
440 |
430 |
- |
- |
- |
2. |
Средно ранни домати |
670 |
610 |
570 |
530 |
- |
- |
3. |
Късни домати |
650 |
570 |
- |
- |
- |
- |
4. |
Пипер зелен и червен |
680 |
630 |
590 |
570 |
- |
- |
5. |
Късно зеле |
450 |
450 |
440 |
410 |
350 |
260 |
6. |
Други зеленчуци |
580 |
540 |
510 |
510 |
350 |
260 |
Брутни напоителни норми на зеленчуци за много суха година при капково напояване, изчислени в куб.м на декар за година
| |||||||
№ по ред |
Култура |
Агроклиматична група | |||||
I |
II |
III |
IV |
V |
VI | ||
1. |
Ранни домати |
150 |
155 |
150 |
- |
- |
- |
2. |
Средно ранни домати |
235 |
215 |
200 |
185 |
- |
- |
3. |
Късни домати |
230 |
200 |
- |
- |
- |
- |
4. |
Пипер зелен и червен |
240 |
220 |
205 |
200 |
- |
- |
5. |
Късно зеле |
160 |
155 |
155 |
145 |
125 |
90 |
6. |
Други зеленчуци |
205 |
190 |
180 |
180 |
125 |
90 |