НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ СЪСТАВА И ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА СОЛТА ЗА ХРАНИТЕЛНИ ЦЕЛИ
Приета с ПМС № 23 от 30.01.2001 г.,
Обн. ДВ. бр.11 от 6 Февруари 2001г., изм. ДВ. бр.96 от 9 Ноември 2001г., изм. ДВ. бр.58 от 30 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.53 от 8 Юли 2022г.
In order to view this page you need Adobe Flash Player 9 (or higher) equivalent support!
Чл. 2. (1) Солта за хранителни цели трябва да отговаря на органолептичните и физико-химичните показатели, посочени в
приложения № 1 и
2.
(2) Изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели са задължителни за физическите и юридическите лица, които произвеждат, внасят и реализират сол за хранителни цели.
Чл. 3. Солта за хранителни цели включва:
1. трапезната сол;
2. солта за хранително-вкусовата промишленост.
Чл. 4. (1) Според начина на получаване сол за хранителни цели е:
1. получената чрез съответна обработка на изкопаема естествена каменна сол или солен концентрат;
2. (изм. - ДВ, бр. 96 от 2001 г.) получената чрез изпарителна инсталация морска сол;
3. (изм. - ДВ, бр. 96 от 2001 г.) получената чрез изпарение на слънце морска сол.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 96 от 2001 г.)
Чл. 5. (1) За хранителни цели се използва само сол, йодирана с калиев йодат в количеството съгласно приложения № 1 и 2.
(2) Срокът на трайност на йодираната сол е не повече от 12 месеца от датата на йодирането й.
(3) Използване на нейодирана сол в хранително-вкусовата промишленост се допуска при производството на хранителни продукти за износ, когато това е условие на съответната страна.
§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Сол за хранителни цели" е кристален продукт, който се състои основно от натриев хлорид.
2. "Трапезна сол" е сол, която се предлага в търговската мрежа за употреба от населението и за използване в заведенията за обществено хранене.
3. "Сол за хранително-вкусовата промишленост" е сол, която се влага при производството на хранителни продукти.
4. "Механични примеси" са физически замърсители от неорганичен или органичен произход като пясък, камъчета, екскременти от гризачи и животни и др.
5. "Фалшифициращи субстанции" са субстанции от неорганичен или органичен произход, които по външен вид наподобяват, но по състав и характеристики не отговарят на солта за хранителни цели, и могат да доведат до влошаване на органолептичните и физико-химичните показатели на солта и да създадат риск за здравето на потребителя.
Преходни и Заключителни разпоредби
§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.
§ 3. Производителите на храни са длъжни да приведат производствените си технологии в съответствие с изискванията на наредбата в едногодишен срок от влизането й в сила.
§ 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г.) Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от органите на държавния здравен контрол по реда на Закона за храните.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2022 г., в сила от 08.07.2022 г.) Контролът по изпълнение на изискванията за етикетиране на солта за хранителни цели, която се предлага в търговската мрежа, се осъществява и от Комисията за защита на потребителите към министъра на икономиката и индустрията.
§ 5. (Нов - ДВ, бр. 58 от 2010 г.) (1) Министерството на
здравеопазването осъществява контрол на въздействието на йодираната сол върху йоддефицитните заболявания и нарушения чрез изследвания сред рискови групи от населението (деца, бременни и кърмещи жени).
(2) Изследванията по ал. 1 се извършват на всеки 4 години със средства от бюджета на Министерството на
здравеопазването за съответната година.
(3) В резултат от проведените изследвания Министерството на
здравеопазването може да предложи изменения в
приложения № 1 и
2 относно количеството на калиев йодат в солта за хранителни цели.
Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 148 ОТ 23 ЮЛИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ СЪСТАВА И ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА СОЛТА ЗА ХРАНИТЕЛНИ ЦЕЛИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 23 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г.
(ОБН. - ДВ, БР. 58 ОТ 2010 Г.)
§ 3. Първите изследвания за въздействието на йодираната сол върху йоддефицитните заболявания и нарушения по § 2, т. 2 се извършват през 2012 г.
Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 156 ОТ 5 ЮЛИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
(ОБН. - ДВ, БР. 53 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 08.07.2022 Г.)
§ 73.
Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "
Държавен вестник".
Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1 и чл. 5, ал. 1
(Изм. - ДВ, бр. 96 от 2001 г.)
Органолептични и физико-химични показатели на солта за хранителни цели, получена чрез съответна обработка на естествена каменна сол
Показатели |
Характеристика |
|
и норми |
1 |
2 |
1. |
Цвят |
бял |
2. |
Вкус |
чисто солен |
3. |
Мирис |
не се допуска |
4. |
Съдържание на NaCl в % не |
97,8 |
|
по-малко от* |
|
5. |
Съдържание на калиев йодат |
28-55 мг/кг |
6. |
Съдържание на калций в % не |
|
|
повече от*: |
|
|
- трапезна сол |
0,4 |
|
- сол за хранително-вкусовата |
0,6 |
|
промишленост |
|
7. |
Съдържание на магнезий в % |
0,08 |
|
не повече от* |
|
8. |
Съдържание на сулфати в % |
1,0 |
|
не повече от* |
|
9. |
Съдържание на двужелезен |
0,006 |
|
триокис в % не повече от* |
|
10. |
Денатуриращи вещества и |
не се допускат |
|
съдържание на алуминий, |
|
|
хром и никел |
|
11. |
Съдържание на мед и олово |
2,0 мг/кг |
|
не повече от* |
|
12. |
Съдържание на живак |
0,01 мг/кг |
|
не повече от* |
|
13. |
Съдържание на кадмий |
0,1 мг/кг |
|
не повече от* |
|
14. |
Съдържание на цинк |
10,0 мг/кг |
|
не повече от* |
|
15. |
Съдържание на арсен |
1,0 мг/кг |
|
не повече от* |
|
16. |
Механични примеси |
не се допускат |
17. |
Фалшифициращи субстанции |
не се допускат |
18. |
Реакция на водния разтвор, рH |
7,0-8,0 |
19. |
Остатък върху сито с номинален |
40 |
|
размер на страната на отворите |
|
|
0,355 мм в % не повече от |
|
20. |
Съдържание на неразтворими във |
|
|
вода вещества в % не повече от*: |
|
|
- трапезна сол; |
0,2 |
|
- сол за хранително-вкусовата |
0,3 |
|
промишленост |
|
21. |
Съдържание на влага в % |
|
|
не повече от: |
|
|
- трапезна сол |
0,2 |
|
- сол за хранително-вкусовата |
1,0 |
|
промишленост |
|
22. |
Антислепващи агенти: |
|
|
- кристални преобразователи: |
|
|
фероцианиди на калций, калий или натрий, |
|
|
единично или в комбинация не повече от* |
15 мг/кг |
|
- покривни агенти: калциеви и/или |
|
|
магнезиеви карбонати, магнезиев оксид, |
|
|
натриев, калциев и магнезиев силикат, |
|
|
триосновен калциев фосфат, аморфен |
|
|
силиконов диоксид, натриев алуминат |
|
|
единично или в комбинация не повече от* |
20 мг/кг |
|
- покривни хидрофобични агенти: |
|
|
алуминий, калций, магнезий, калий |
|
|
или натриеви соли на миристинова, |
|
|
палмитинова и стеаринова киселина, |
|
|
единично или в комбинация не повече от* |
20 мг/кг |
* изразено на база сухо вещество
Приложение № 2 към чл. 2, ал. 1 и чл. 5, ал. 1
(Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2001 г.)
Органолептични и физико-химични показатели на солта за хранителни цели, получена от морска кристална сол
Показатели |
Морска сол, |
Морска сол, |
|
получена |
получена |
|
чрез изпа- |
чрез изпа- |
|
рителна |
рение на |
|
инсталация |
слънце |
1 |
2 |
3 |
1. |
Цвят |
бял |
бял |
2. |
Вкус |
чисто солен |
чисто солен |
|
|
или с много |
или с много |
|
|
слаб горчив |
слаб горчив |
|
|
привкус |
привкус |
3. |
Мирис |
не се |
не се |
|
|
допуска |
допуска |
4. |
Съдържание на NaCl |
|
|
|
в % не по-малко от*: |
|
|
|
- трапезна сол |
97 |
|
|
- сол за хранително-вку- |
97,5 |
96 |
|
совата промишленост |
|
|
5. |
Съдържание на калиев |
28-55 |
28-55 |
|
йодат в мг/кг |
|
|
6. |
Съдържание на калций |
|
|
|
в % не повече от*: |
|
|
|
- трапезна сол |
0,2 |
|
|
- сол за хранително-вку- |
0,15 |
0,2 |
|
совата промишленост |
|
|
7. |
Съдържание на магне- |
|
|
|
зий в % не повече от*: |
|
|
|
- трапезна сол |
0,3 |
|
|
- сол за хранително-вку- |
0,20 |
0,3 |
|
совата промишленост |
|
|
8. |
Съдържание на сулфати |
3 |
3 |
|
в % не повече от* |
|
|
9. |
Съдържание на двуже- |
0,005 |
0,005 |
|
лезен триокис в % не |
|
|
|
повече от* |
|
|
10. |
Денатуриращи вещества |
не се |
не се |
|
и съдържание на алу- |
допускат |
допускат |
|
миний, хром и никел |
|
|
11. |
Съдържание на мед и |
2,0 мг/кг |
2,0 мг/кг |
|
олово не повече от* |
|
|
12. |
Съдържание на живак |
0,01 мг/кг |
0,01 мг/кг |
|
не повече от* |
|
|
13. |
Съдържание на кадмий |
0,1 мг/кг |
0,1 мг/кг |
|
не повече от* |
|
|
14. |
Съдържание на цинк |
10,0 мг/кг |
10,0 мг/кг |
|
не повече от* |
|
|
15. |
Съдържание на арсен |
1 мг/кг |
1 мг/кг |
|
не повече от* |
|
|
16. |
Механични примеси |
не се |
не се |
|
|
допускат |
допускат |
17. |
Фалшифициращи |
не се |
не се |
|
субстанции |
допускат |
допускат |
18. |
Реакция на водния |
6,5-8,5 |
6,5-8,5 |
|
разтвор, рH |
|
|
19. |
Съдържание на нераз- |
|
|
|
творими във вода вещес- |
|
|
|
тва в % не повече от*: |
|
|
|
- трапезна сол |
|
0,3 |
|
- сол за хранително-вку- |
0,1 |
0,3 |
|
совата промишленост |
|
|
20. |
Съдържание на влага |
|
|
|
в % не повече от: |
|
|
|
- трапезна сол |
|
0,6 |
|
- сол за хранително-вку- |
6,0 |
6,5 |
|
совата промишленост |
|
|
21. |
Антислепващи агенти: |
|
|
|
- кристални преобразователи: |
|
|
|
фероцианиди на калций, калий |
|
|
|
или натрий, единично или в |
|
|
|
комбинация не повече от* |
15 мг/кг |
15 мг/кг |
|
- покривни агенти: калциеви |
|
|
|
и/или магнезиеви карбонати, |
|
|
|
магнезиев оксид, натриев, |
|
|
|
калциев и магнезиев силикат, |
|
|
|
триосновен калциев фосфат, |
|
|
|
аморфен силиконов диоксид, |
|
|
|
натриев алуминат единично |
|
|
|
или в комбинация не повече от* |
20 мг/кг |
20 мг/кг |
|
- покривни хидрофобични |
|
|
|
агенти: алуминий, калций, |
|
|
|
магнезий, калий или натриеви |
|
|
|
соли на миристинова, |
|
|
|
палмитинова и стеаринова |
|
|
|
киселина, единично или в |
|
|
|
комбинация не повече от* |
20 мг/кг |
20 мг/кг |
* изразено на база сухо вещество